вторник, 14 май 2013 г.

Салатите бъкани с опасни бактерии

Пакетираните "зеленилки" докарват инфекциозни заболявания

Пакетираните салати бъкат от бактерии, които пренасят инфекциозни заболявания. Това установиха водещи специалисти по хранене във Великобритания. Според тях марулята, която се продава измита и готова за консумация, е по-опасна за здравето, отколкото хамбургерите, пише вестник „Дейли телеграф”.
Професорът по бактериология от университета в Абърдийн - Хю Пенингтън, е установил след многократни изследвания на различни пакетирани "зеленилки", че бактериите в тях е невъзможно да бъдат унищожени без топлинна или химическа обработка.
Неговото твърдение е базирано и на резултатите от разследване на Агенцията за защита на здравето на Великобритания. Здравните инспектори са проследили на какво се дължи увеличаването на броя на заболелите от криптоспоридиоза и са установили, че е свързано именно с консумацията на пакетирани салати. През май миналата година инфекциозното заболяване са хванали около 300 души само в Англия и Шотландия.

Симптомите на криптоспоридиоза са диария, болки в стомаха и загуба на тегло. Болестта е причинена от микроскопични паразити, Cryptosporidium, които живеят в червата на хората и животните.
Анализът на агенцията е показал, че има връзка между инфекцията и консумацията на измит и готов за употреба спанак. Той бил и предварително нарязан. Инспекторите са категорични, че паразитите се въдят в готови миксове от салати, предлагани от голяма верига супермаркети.
Консумацията на свежи салати преживя истински бум заради кампаниите и призивите за здравословно хранене. Но листните зеленчуци са нож с две остриета. Те имат директен контакт с почвата и към тях се "прикрепят" микроорганизми, а някои патогени могат да бъдат унищожени само от топлина обработка или със силни препарати, а не само чрез измиване с обикновена вода.
„По безопасно е да се изяде хамбургер, отколкото марулята в този хамбургер. Въпреки скорошния скандал с конското месо, качеството на месото е под строг контрол. По отношение на марулите няма подобен контрол”, казва Пенингтън. Най-сигурният начин да направите зеленчуците безопасни е да ги сготвите, нещо което очевидно не може да се стори със салатите, добавя ученият.
"Тези микроби идеално се прилепват към листата на салатите и рискът от заразяване с криптоспоридиоза, салмонела и листериоза е съвсем реален”, казва още професорът. "Аз бих посъветвал хората да измиват много добре салатата, дори когато се твърди, че тя е измита и готова за консумация”, подчертава Пенингтън.

Няма коментари:

Публикуване на коментар