Пакетираните "зеленилки" докарват инфекциозни заболявания
Професорът
по бактериология от университета
в Абърдийн - Хю Пенингтън, е установил след многократни изследвания на
различни пакетирани "зеленилки", че бактериите в тях е невъзможно да
бъдат унищожени без топлинна или химическа
обработка.
Неговото твърдение е базирано и на резултатите от разследване
на Агенцията за защита на здравето на Великобритания. Здравните инспектори са проследили на какво се дължи увеличаването на
броя на заболелите от криптоспоридиоза и са установили, че е свързано именно с консумацията на
пакетирани салати. През май миналата година инфекциозното заболяване са хванали
около 300 души само в Англия и Шотландия.
Симптомите на криптоспоридиоза са диария, болки в стомаха и загуба на тегло. Болестта е причинена от микроскопични паразити, Cryptosporidium, които живеят в червата на хората и животните.
Симптомите на криптоспоридиоза са диария, болки в стомаха и загуба на тегло. Болестта е причинена от микроскопични паразити, Cryptosporidium, които живеят в червата на хората и животните.
Анализът на агенцията е показал, че има връзка между
инфекцията и консумацията на измит и готов за употреба спанак. Той
бил и предварително нарязан. Инспекторите са категорични, че паразитите
се въдят в готови миксове от салати, предлагани от голяма
верига супермаркети.
Консумацията на свежи салати преживя истински бум заради кампаниите и призивите за здравословно хранене. Но листните зеленчуци са нож с две остриета. Те имат директен контакт с почвата и към тях се "прикрепят" микроорганизми, а някои патогени могат да бъдат унищожени само от топлина обработка или със силни препарати, а не само чрез измиване с обикновена вода.
Консумацията на свежи салати преживя истински бум заради кампаниите и призивите за здравословно хранене. Но листните зеленчуци са нож с две остриета. Те имат директен контакт с почвата и към тях се "прикрепят" микроорганизми, а някои патогени могат да бъдат унищожени само от топлина обработка или със силни препарати, а не само чрез измиване с обикновена вода.
„По безопасно е да се изяде хамбургер,
отколкото марулята в този хамбургер. Въпреки скорошния скандал с конското месо,
качеството на месото е под строг контрол. По отношение на марулите няма подобен
контрол”, казва Пенингтън. Най-сигурният начин да направите
зеленчуците безопасни е да ги сготвите, нещо което очевидно не може да се стори
със салатите, добавя ученият.
"Тези микроби идеално се прилепват
към листата на салатите и рискът от заразяване с криптоспоридиоза, салмонела и листериоза
е съвсем реален”, казва още професорът. "Аз бих посъветвал хората да измиват
много добре салатата, дори когато се твърди, че тя е измита и готова за
консумация”, подчертава Пенингтън.
Няма коментари:
Публикуване на коментар