сряда, 8 май 2013 г.

7-те смъртоностни комбинации

Предписаните медикаменти и алкохола са легални, така че би трябвало да са сравнително безопасни, нали? Много малко хора дори ги смятат за „наркотични вещества”, въпреки че те стават причина за хиляди смъртни случаи всяка година.
Рисковани лекарствени комбинации са особено опасни за хора на средна възраст от 50 и повече години, които са по-склонни да вземат различни медикаменти за различни заболявания и чиито тела са по-чувствителни на влиянието на медикаментите.
Въпреки че има десетки лекарствени комбинации, които представляват риск, по-долу са представени седемте най-рискови комбинации:
#1 Бензодиазепини и Алкохол
Да разгледаме следния сценарии: човек, който търси начин да намали стреса употребявайки алкохол, после приема бензодиазепини (например като ксанакс, клоназепам (Klonopin), валиум или ативан), защото иска да заспи. Тъй като медикаментът не се абсорбира достатъчно бързо, което забавя ефекта на облекчение, човекът продължава да пие алкохол. Друга често срещана ситуация е човек да забрави колко хапчета вече е взел, защото паметта му е нарушена в следствие на употребата на алкохол.
Рискът тук е, че алкохолът и бендодиазепините работят като депресанти в централната нервна система на организма и повишават успокоителния ефект. Това може да доведе до замайване, объркване, нарушение на паметта, повишена раздразнителност и агресия, загуба на съзнание и кома. Употребата само на бензодиазепини носи сравнително малък риск от предозиране, но комбинацията с алкохол може да бъде смъртоносна.

#2 Опиати и Алкохол
Друга група наркотични вещества, която често се комбинира с алкохол, са опиатите като хероин, морфин, кодеин, оксиконтин и викодин. В много от случаите човекът взима опит като болкоуспокояващо, за да се справи с болката от злополука или нараняване и получава голямо облекчение (и дори чувство на еуфория), когато употреби и алкохол. Комбинирането на опиати и алкохол увеличава седативния ефект, както и риска от респираторна депресия (проблеми с дишането) и свръхдоза.

#3 Антидепресанти и Алкохол
Алкохолизмът и депресията често са нарушения, които протичат заедно и представляват висок риск за комбиниране на алкохол с антидепресанти като прозак и елавил. Ефектите могат да са: увреждане на мисловните операции, опасно високо кръвно налягане, засилване на депресивната симптоматика и смърт.

#4 Стимуланти и Алкохол
Стимуланти като риталин, адерал, метаамфетамини и амфетамини, кокаин маскират ефектите на алкохола и човек може да пие повече алкохол, отколкото е възнамерявал. Това може да доведе до повишено кръвно налагане, повишено напрежение, както и до предозиране, особено когато се смесват алкохол и кокаин. В групата на стимулантите влизат също кофеина, никотина, хапчетата за отслабване, както и някои хапчета за настинка и деконгестанти и може да бъде опасно, ако използвате тези вещества в комбинация с алкохол (особено ако шофирате).

#5 Варфарин и Аспирин
Комбинирането на антикоагуланта варфарин (Coumadin) с аспирин може значително да увеличи риска от кървене. Рискът е още по-голям когато се комбинира с чеснови хлебчета или зеленчуци като спанак, броколи, зеле или брюкселско зеле.

#6 Лизиноприл и Калий

Комбинирането на това лекарство за кръвно налягане с калий може да предизвика аритмия или смърт. Калий и богати на калий храни могат да бъдат препоръчителни за хора, които приемат дадени лекарства за кръвно налягане и регулация на сърдечния ритъм, докато храни като черно женско биле и някои билки, чайове и подсладители могат да намалят нивата на калия, поставяйки сърцето в риск. Някои деконгестанти също могат да причинят проблем, тъй като е възможно да намалят ефективността на медикаментите за кръвно налягане.

#7 Статини и Ниацин
Комбинация от най-често предписваните медикаменти за страдащи от висок холестерол (статини) с ниацин (вид витамин B, който понижава нивото на холестерола) може да увеличи риска от болки и увреждания в мускулите. Статините могат да бъдат опасни, когато се комбинира с лекарства за гъбични инфекции, тъй като те въздействат върху бъбреците, както и сок от грейпфрут, тъй като това увеличава риска от увреждане на черния дроб и бъбреците, както и разрушаване на мускулните клетки.

Няма коментари:

Публикуване на коментар