петък, 17 май 2013 г.

Тест на Харвард показва: 2 млн. българи с депресии и мании заради кризата

1 % от българите, от депресия - 9-20%, а от тревожни разстройства 9-10 на сто от населението, изчисли проф. Вихра Миланова - завеждаща психиатричната клиника в Александровска болница и национален консултант по психиатрия. 


Има и повишаване на броя на заболелите от анорексия. Според нея психичноболните са най-тежко засегнати от реформата в здравеопазването, защото психодиспансерите не оказват добра медицинска помощ заради безпаричието, а в кабинетите могат да се изпишат лекарства, но не може се да предоставя друга помощ.
Някои от лекарствата за лечение на психични заболявания като лексотан и ренотрил предизвикват зависимост и отказването им става много трудно.Заплащането на лечението на психичноболните е по програми и от бюджета, средствата се привеждат от Министерството на здравеопазването, а не от здравната каса, уточни още проф. Миланова от психиатричната клиника към Александровска болница. Лечебното заведение съществува отпреди 127 години. Сградата е изцяло обновена и разполага с 58 легла за лежащоболни и 28 за дневен стационар. В клиниката се лекуват депресии, мании и тежки психични заболявания. Освен медикаментозно лечение в нея се практикува и трудо- и арттерапия. В нея работят 64 души, сред които 4-ма психолози, 19 санитари и 25 медицински сестри.
За лечението в клиниката, което е безплатно, е необходимо направление.

Няма коментари:

Публикуване на коментар